Kovaný balkon s terasou v Novém Hrozenkově: Proč nekopírujeme jiné autory

Kopírování v uměleckém světě je jedno velké téma. V tomto článku jsme vám sepsali, proč nekopírovat jiné autory, nechtít po kovářích vytvořit předměty jiných kovářů a jak správně postupovat, abyste dostali to nejlepší, co se vám líbí. Jako to udělala klientka z červené chalupy.

 kovarstvi-klaban-klbn_kovane-zabradli-balkon-novy-hrozenkov_wave_beskydy

Odlehčené kované zábradlí na balkon WAVE

 

Kdy je kopírování v pořádku a kdy už ne

Když člověk začíná, ať už s malováním nebo s uměleckým řemeslem, je napodobování způsob učení a je to v pořádku. Do určité míry. Ideální cestou je, když si postupem času každý vytváří vlastní specifický rukopis. Protože dílo vymyslet často trvá mnohem déle než ho vytvořit a předchází mu dlouhá cesta. 

 

Oslovit původního autora se vyplatí

Proto pokud se vám něco líbí, oslovte vždy autora. S dílem má již zkušenosti a originál je vždy jistota kvality. Protože to znamená, že se vám líbí jeho styl a budete tak vždy spokojení, ať už si necháte vyrobit cokoliv. Dalším důvodem je, že kopie celého autorského díla je krádež duševního vlastnictví. Klienti a často ani samotní kováři si tento fakt neuvědomují. Stává se nám, že se na nás zákazníci obrátí, že někde viděli například kovaný koš na dřevo, ale autor nemá čas nebo je "drahý". Košem se můžeme inspirovat v některých bodech, ale celé dílo nekopírujeme. A také je velká pravděpodobnost, že levnější nebudeme. Protože původní autor už má zajetý systém, vytvořené nástroje a ví jak na to. To šetří čas a vaše peníze.

 

kovarstvi-klaban-klbn_kovane-zabradli-terasa_BESKYDY

 Zábradlí WAVE má v každém úhlu své kouzlo

 

Jak si vybrat svého kováře

Klientka u kovaného balkonu v Novém Hrozenkově vše udělala správně. Zamilovala si naše kované vlnkovité zábradlí ve Velkých Karlovicích, oslovila nás a přála si podobný princip optického vlnění použít na balkon a terasu pro svou dřevostavbu. Realizaci předcházel návrh a vizualizace, kde si klientka mohla prohlédnout přibližný výsledek. Zábradlí u balkonu jsme oproti zábradlí na terase odlehčili jak materiálově tak v členění (hlavně kvůli nosnosti). Kované zábradlí dřevěnému balkonu a terase opravdu sluší.

 

kovarstvi-klaban-klbn_kovane-zabradli-balkon-novy-hrozenkov_moderni-chalupa_beskydy

 I technické kotvení v dřevěném trámu může působit jako zdobný prvek

 

Bezpečí je pro nás prioritou

Zábradlí standardně připravujeme podle norem ČSN 74 3305 Ochranná zábradlí. Mezery mezi tyčkami jsou maximálně 12 cm a celková výška zábradlí ve výšce je 110 cm. Madlo nemá nikde ostré výstupy a je zakončeno tak, aby bylo příjemné a bezpečné. I když jsou tyče poměrně blízko sebe a jsou z masivního materiálu, zábradlí stále působí vzdušně a harmonicky.

 

kovarstvi-klaban-klbn_kovane-zabradli-balkon-novy-hrozenkov_navrh

kovarstvi-klaban-klbn_kovane-zabradli-balkon-novy-hrozenkov_vizualizace_beskydy

Návrh a vizualizace kovaného zábradlí

 

 

 

 Fotogalerie vlnitého zábradlí